Tijdens de raadsvergadering van donderdag 11 juli jl. heeft fractievoorzitter Heleen Peters van Lokale Vernieuwing een motie ingediend om het college van B&W aan te sporen om blijvend in gesprek te gaan met het (basis)onderwijs en de overige spelers op het gebied van jeugdzorg. Het toekomstige overleg zal deel uitmaken van de educatieve agenda met als doel interactie en overdracht van de opgedane kennis en ervaring, waarbij tevens aandacht wordt geschonken aan de belangrijke rol die het onderwijs heeft bij het signaleren van dreigende problemen bij kinderen en de financiën.
Fractievoorzitter van Lokale Vernieuwing Heleen Peters: “Het sociaal domein is een breed terrein en kent verschillende vragen en uitdagingen. De 3e fase van de transformatie binnen het sociaal domein is ambitieus maar dat sluit goed aan bij het karakter van Lokale Vernieuwing.”
Tevens dienden de VVD, CDA & GroenLinks samen de motie in met Lokale Vernieuwing. Ook Miranda Schenkhuizen van de Nieuwegeinse VVD benadrukte het belang van de motie in de eerste termijn van de raadsvergadering. De PvdA draaide minder warm voor de motie, raadslid Emiel Holtermann betwijfelde of de motie niet overbodig was nadat er volgens hem een soortgelijke motie in december 2018 is aangenomen. Na een textuele aanpassing steunde de PvdA de motie uiteindelijk wel. Ook wethouder Jan Kuiper nam de motie aan: “Ik zou graag het vraagstuk centraal willen stellen en daar helpt deze motie bij.”
De motie is aangenomen met 19 stemmen voor (Lokale Vernieuwing, VVD, CDA, GroenLinks, PvdA en de VSP) en 11 stemmen tegen. De raad wordt uiterlijk in het eerste kwartaal van 2020 geïnformeerd over de voortgang en kan daarna kiezen om vervolgstappen te nemen.
Wat heeft het voor een zin? Ze kunnen wel signaleren dat er geen geld is en daardoor spanningen, maar dat is zinloos zolang de oorzaak niet wordt opgelost (we krijgen weer hogere lasten en er zijn geen betaalbare woningen voor middeninkomens). Zo zijn scholen enkel meer tijd aan het bezighouden van compleet nutteloze organisaties die daarna met een rapport komen waarop gebaseerd wordt dat we meer geld naar jeugdzorg moeten overdragen. Nog meer managers. Geef de tijd, het geld en de energie liever aan de echte oorzaak uit. Zorg voor lastenverlaging bij de gezinnen. Zorg voor betaalbare woningen (geen appartementen). Mensen zijn gewoon blut. De rek is eruit. Opperdepop. Daarnaast hebben de leerkrachten ook geen tijd en energie meer voor nog meer overleggen, registraties etc. Laat ze gewoon lesgeven in plaats van elk maatschappelijk probleem bij ze te dumpen. Ze kunnen er verder ook niets mee. Zijn zelf al financieel uitgeknepen en doodop.