‘Once upon a time in Nieuwegein; again’
Politiek bedrijven betekent op zijn tijd winnen en verliezen. Incasseren, kort gezegd! Alleen slaat incasseren vaak op verliezen, niet op winnen. Daar moet je als politicus tegen kunnen en tevens – in een democratie – aan de burgers uit kunnen leggen dat de meerderheid regeert met respect voor de minderheid. (Zie mijn column dd. 17 februari jl.).Toch mag je als politicus je grandioos ergeren aan het gedrag van collega-politici of te wel de Raadsleden van Nieuwegein, die ik tegenwoordig vanaf de publieke tribune gadesla. Wat een gedraai en tijdsverspilling in de Raad van 17 februari jl. Twee essentiële onderwerpen, die de burger meer inspraak en invloed moeten geven (zeggenschap is nog te veel gezegd) werden door een meerderheid van de Raad de nek omgedraaid.
Het referendum volgens Nieuwegeins model en de aanloop naar de gekozen burgermeester. Twee kroonjuwelen van D66, die zij aan de burgers aanbieden, maar door andere partijen zoals bijvoorbeeld PvdA en de VVD via de achterdeur worden gevild. En als zij het niet villen, dan jatten zij het gewoon, zoals de VVD nu doet met de extra tweede stem bij algemene verkiezingen voor de informateur/premier. Kort geheugen, dames en heren?
‘Het Nieuwegeins Referendum’
Tijdens de algemene beschouwingen had D66 al een poging gedaan om de oude Nieuwegeinse verordening weer in te voeren, daar er een gat dreigde te vallen, omdat de landelijke tijdelijke referendumwet niet is verlengd. (ook al een staaltje van betrouwbaarheid van partners; wat doen wij nog in dat kabinet??). Onze motie haalde het niet, (het eerste teken van disloyaliteit) maar leidde er wel toe dat het College toezegde met een voorstel te komen. Als ik het goed begrepen heb, waren zij dat al van plan. Dit voorstel werd nu met steun van de PvdA (oppositiepartij, die weer graag op het pluche wil gaan zitten), Groen Links, VVD en ONS (oppositiepartij, die de verordening niet begrijpt; leuk voor haar kiezers) om zeep geholpen.
Met name PvdA en VVD vonden het Binnenstadsreferendum het bewijs van hun gelijk. Zielig en triest, dat bij gebrek aan principiële argumenten een incident als argument wordt aangevoerd. Bovendien moet beseft worden, dat dit voorstel een voorzet tot uitwerking was en dat over deze op te zetten uitvoering nog gediscussieerd zou kunnen worden. Jammer burgers; Uw zogenaamde socialistische en liberale broeders hebben voor U beslist; dat doen deze regenten immers graag; zij zijn niet anders gewend. Nu en dan mee bewegen met ontwikkelingen in de samenleving, maar zo gauw het kan weer terug in de leer van het regentendom!! Dom, dom, dom en dom, vindt U ook niet?
‘De gekozen burgermeester’
Bij de afgelopen kabinetsformatie zijn afspraken gemaakt en voor mij geldt nog steeds “afspraak is afspraak”. D66 houdt zich nog steeds aan de sluiting van Borsele in 2013, hoewel zij onderzoek naar nieuwe vormen van energie, waaronder ook het probleem van de huidige kernafvalproblematiek, wil stimuleren. Deze handelswijze geldt ook voor de afspraak over de gekozen burgermeester; Invoering in 2006; de Tweede Kamer krijgt een voorstel over hoe en wat, maar geen discussie over wanneer. Afspraak is afspraak; weet U nog. Hier is één uitzondering op mogelijk. Als D66 zelf – als initiatiefnemer – in samenspraak met de partners van de afspraak tot uitstel besluit. Dus niet via de band van de oppositie en dwalende coalitiegenoten en zeker niet via de Gemeenteraad van Nieuwegein.
Dames en heren, dit is Haagse politiek en geen Nieuwegeinse politiek. Bemoei je met jullie eigen zaken en blijf van onze kroonjuwelen af; wij hebben al last genoeg van het Haagse gedoe. Zo niet, dan zullen de burgers inspecteur Clousseau en The Pink Panter inhuren om onze kroonjuwelen, die wij de burgers willen schenken, op te sporen en veilig te stellen.
Namens D66 Hans Reusch