‘Komkommertijd’

‘Komkommertijd. In het Nederlandse taalgebied is komkommertijd voor het eerst opgetekend in 1787. Op 14 juli 1787 schrijft het Rotterdamse patriottenblad Het Saturdags Kroegpraatje, in een tweespraak tussen Piet en Kees: ,,Is er van de week ook wat nieuws van de groote Heeren uit den Haag?’’, vraagt Piet. ,,Neen’’, antwoordt Kees, ,,maar je mot denken, het is, regtevoort [momenteel], in de komkommertyd, en dan staat alles zoo wat stil.’’ Daarna komen we komkommertijd decennialang niet meer tegen. Aan het begin van de twintigste eeuw schijnen kranten in de komkommertijd vooral graag te hebben geschreven over zeeslangen.’

‘Overigens wordt komkommertijd geregeld fout geschreven, en wel als kommertijd. Soms gebeurt dat opzettelijk, bij wijze van woordspeling (in de komkommertijd is er meer plaats in de media voor kommer en kwel, ellende), maar geregeld gebeurt het ook geheel onopzettelijk. Deze verbastering heeft voeding gegeven aan het idee dat komkommertijd is afgeleid van kommertijd -een periode waarin er slechts armoedig nieuws te melden valt- maar dat is onjuist.’

OK, het is komkommertijd, geen reden om niet lekker te koken. Hier volgt het menu inclusief drie gerechten met komkommer.

1 dag van tevoren 1 komkommer verven met bietensap.
Tip: het nagerecht eerst bereiden en koud zetten.

Voorgerecht: Courgette-komkommersoep met zalm.
Voor 5 personen nodig:

4 moten zalm zonder huid
3 courgettes
1 komkommer
1,5 liter tuinkruidenbouillon
2 teentjes knoflook
1 grote ui
200 gram geroosterde amandelschaafsel
tijm
oregano
limoensap van 1 limoen
dille, alle 3 fijngehakt.
vers gemalen peper

De courgettes heb ik grof gesneden en gegrild in een grillpan, samen met de knoflook en de ui. In een pan de bouillon aan de kook brengen, inclusief de tijm, oregano en dille, gewoon gebruiken naar smaak. De courgette erbij 10 minuten koken en dan pureren inclusief de komkommer, die kan er rauw en gesneden bij. Limoen erover uitknijpen.

De zalm in stukjes snijden, ongeveer 2 cm groot en 5 minuten meekoken in de soep. De soep in een mooie bowl serveren, de amandelschaafsel erover verdelen en eet smakelijk!

Het hoofdgerecht:
Voor 5 personen:

5 zeebaars filets met huid
1 kilo mosselen
mossel groenten
1 dl passata
2 teentjes knoflook
1 grote ui
300 gram couscous
200 gram mini tomaten naar keuze (ik hou van die donkere variant)
300 ml witte wijn
peper
zout
olie
roomboter zonder zout
2 komkommers in slierten geschaafd met kaasschaaf
2 dl rode bietensap
nog 1 ui in blokjes

In een pan de tomaten en passata met de knoflook en ui smoren in weinig olie, ongeveer 10 minuten. De couscous bereiden volgens de verpakking en de passata erdoor roeren. Warm houden in de oven op 70 graden.

De mosselen controleren, zoals bekend en koken in ruim water met de mosselgroenten, witte wijn, wat zeezout en vers gemalen zwarte peper, inclusief 2 eetlepels passata.

Een dag van te voren 1 komkommer in slierten snijden met een kaasschaaf en een nacht marineren in 2 dl bietensap. Op de dag van bereiding de andere komkommer ook slierten en mengen met de rode, en een ui in blokjes.

De zeebaars in ruim boter op hoog vuur op de huis bakken, sereveren met de tomaten couscous en kleurrijke komkommersalade en de mosselen.

E.e.a vergt wel timing maar de combinatie van smaken is hemels. Een tip is de borden waarop je alles serveert in de oven warm te houden.

Nagerecht: Meloen-komkommersoep met frambozen en ijs

2 meloenen(geen watermeloen) in stukjes
2 eetlepels honing
sap van 2 limoenen
3 dl witte wijn
200 gram frambozen
1 komkommer
zwarte peper, halve theelepel vers gemalen of in vijzel grof gemalen.
3 dl kokend water
ijs, lekker is sorbetijs
5 Blaadjes munt

In het kokende water de meloen, limoensap, wijn, peper, en honing koken tot de meloen zacht is en een deel van het vocht is geslonken. Alles pureren inclusief de in stukjes gesneden komkommer, behalve de frambozen en het ijs. In mooie borden serveren met een bolletje ijs, frambozen en de munt.

Eet smakelijk!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren