Een "Tarte tatin" is een taart die op zijn kop gebakken wordt. Dus het deeg bovenop en de vuling er onder. In het oorspronkelijke recept wordt appel gebruikt, maar met druiven is het ook heerlijk. Een lekker, warm nagerechtje of hapje bij de koffie, snel gemaakt, maar wel mierzoet.Nodig voor 4 personen:
4 plakjes diepvries bladerdeeg
ca. 300 g witte druiven
30 g boter
45 g suiker Extra: 4 eenpersoons taartvormpjes, ovenvast, doorsnede ca, 10 cm; pannetje met dikke bodem. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
Was de druiven, laat ze uitlekken en halveer ze.
Vet de schaaltjes in met wat boter.
Verwarm de oven voor tot 200ºC.
Laat de boter smelten in het pannetje, pas op dat het niet bruin wordt.
Voeg de suiker toe en laat, roerend met een pollepel, de suiker smelten en lichtbruin worden.
Leg de druiven in dit suikerstroopje en verwarm ze 1 minuut mee.
Verdeel de druiven, met de stroop, over de ovenschaaltjes.
Dek de schaaltjes af met een plakje bladerdeeg, waarbij de punten van het deeg goed in het schaaltje gevouwen moeten worden.
Laat de taartjes in het midden van de oven in 15 tot 20 minuten goudbruin bakken.
Laat dan de taartjes iets afkoelen.
Leg er een bordje op en keer ze in één beweging, pas op voor het uitlopen van de suikerstroop.
Serveer de taartjes warm, met wat poedersuiker of een bolletje (vanille)ijs. Nagerecht of gebakje
Tijd: ca. 20 min. bereiden en 15 min. oventijd
Bron: receptenkaart van AH Tip
Als je de bladerdeegplakjes niet in het vormpje vouwt, maar de punten gewoon eroverheen laat hangen, krijg je een vierkant taartje. Het is wel handig om dan ook de buitenkant van de vormpjes in te vetten, anders blijft het deeg er aan plakken. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen? Klik op de e-mailbutton hiernaast.
Voor eerdere recepten, kijk in het archief (het pannetje).