Keizer Napoleon zet weer voet aan wal in Nieuwegein

Op zondag 21 juli a.s. zal zijne keizerlijke majesteit Napoleon Bonaparte na ruim 200 jaar weer voet aan wel zetten op Nieuwegeinse bodem. Na een familiaire verplichting zal de Franse keizer tussen 14.00 uur en 17.00 uur aanwezig zijn in Museum Warsenhoeck in het Natuurkwartier. Daar zal hij de bezoekers aan de exposities verwelkomen. De eerste 100 jeugdige bezoekers krijgen een door hem persoonlijk ondertekende ‘déclaration’ (verklaring).

Diverse exposities
In het museum is de expositie over 40 jaar sneltram te zien, een film over de tollen en informatie over de route die de keizer op 6 oktober 1811 door onze stad aflegde. Verder is op de kunstzolder de expositie van Liz Ditters te bewonderen.

Aan het eind van de middag begeeft de majesteit zich naar de Museumwerf om zich in te schepen. Dan vertrekt hij per schip naar de Rijnhuizerbrug. Vanaf 18.30 uur zal hij daar de vlootschouw afnemen van circa 50 historische schepen. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) zullen deze schepen Nieuwegein aandoen. Het is een onderdeel van de zogenoemde ErfgoedTour, een tocht van 1000 km die de schepen door heel Nederland afleggen. Vanaf 18:30 uur varen zij vanaf de Blauwe brug via het Merwedekanaal naar Vreeswijk.

Route Impériale Premier Classe No 2
Het wordt een spectaculair gezicht om vanaf de kant van de weg deze varende historische optocht te zien. De route gaat langs de Herenstraat, de zeepfabriek, de Vreeswijksestraatweg en de Jutphasestraatweg naar Vreeswijk (Prins Hendriklaan). Deze route, die bekend staat als ‘Route Impériale Premier Classe No 2 (Keizerlijke weg nr. 2) is in opdracht van Napoleon bestraat tussen 1812 en 1814. Het is onderdeel van de internationale verbinding Amsterdam-Parijs, zeg maar de voorloper van de huidige snelweg A2. Een verbinding van geschiedkundig en economisch belang.

De historische vaartocht wordt begeleid door muziek van ‘de Batenbouwers’ en – in Vreeswijk – door zang van zeemanskoor ‘De Brulboei.’ Omstreeks 21.00 zullen alle schepen in Vreeswijk zijn gearriveerd.

Vlaggenceremonie
Op maandag 22 juli zal Napoleon om 14.00 uur een officiële vlaggenceremonie openen. Dan zullen de loco Commissaris van de Koning in Utrecht, de loco burgemeester van Nieuwegein en andere hoogwaardigheidsbekleders de provinciale en de Nieuwegeinse vlag overhandigen. Deze vlaggen worden gehesen aan boord van het schip ‘Terra Nova’, het verenigingsschip. Ook zal er historische lading worden overgezet.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren