Inzegening khachkar Nicolaaskerk Nieuwegein

Zaterdag 19 oktober jl. is de khachkar bij de H. Nicolaaskerk aan de Monseigneur G.W. Van Heukelumstraat ingezegend. Een khachkar is een Armeense kruissteen. Het monument is een geschenk van de Armeense gemeenschap aan het Nederlandse volk, en de Nicolaaskerk in het bijzonder, als teken van vriendschap en dankbaarheid.

Aartsbisschop Khajak Barsamian en priester Taron Tadevosyan namen de inzegening voor hun rekening. Ook de Armeense ambassadeur, Viktor Biyagov, wethouder John van Engelen en de burgemeester van Nieuwegein waren bij de inzegening aanwezig. Het geheel werd opgeluisterd worden door muziekgroep Armenia.

Over een khachkar
Een khachkar is een staande steen die wordt gegraveerd en gedecoreerd met rozetten, vlechtwerk, plantaardige motieven en beeltenissen van dieren en heiligen. Centraal op de khachkar staat een kruis. De decoraties zijn in de regel symmetrisch aangebracht. Na inzegening en zalving worden aan de khachkar heilige krachten verbonden die hulp en bescherming kunnen bieden en verbondenheid met het goddelijke.

De Nieuwegeinse steen is uitgehouwen uit een berg van vulkanisch gesteente in Armenië en ter plaatse vervaardigd. De H. Nicolaaskerk en de Armeense gemeenschap in Nederland onderhouden al langere tijd een warme vriendschappelijke relatie met elkaar.

Onze videograaf Jos van Vogelpoel trok met zijn camera naar de Nicolaaskerk om bovenstaand videoverslag te maken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren