Er is in straten en op schoolpleinen al veel over gepraat en in deze krant al eerder over geschreven: de nieuwe bouwplannen voor de drie basisscholen in Galecop.
Op dinsdag 26 april j.l. werd in buurtcentrum De Boog door de gemeente hierover een informatieavond georganiseerd. De avond -die uitdrukkelijk niet het karakter had van een inspraakavond- was voor alle belangstellenden aangekondigd in de plaatselijke media. Daarnaast kregen de direct omwonenden van zowel de huidige locatie als de beoogde nieuwe locatie een persoonlijke uitnodiging in de bus. Er kwamen ongeveer 40 belangstellenden luisteren naar wethouders, ambtenaren en de betrokken architect.
De avond werd geleid door wethouder Breuer van Onderwijs. Zij vertelde kort over de geschiedenis van de drie scholen die sinds de start in 1995 al tot 4 keer toe uit hun jasje zijn gegroeid, waardoor er weer een noodgebouw bijgeplaatst moest worden. Aangezien de groei nog steeds voortduurt en alleen het laatst geplaatste noodgebouw aan de nodige kwaliteitseisen voldoet, is heel duidelijk dat er permanent moet worden bijgebouwd.
Wethouder Van Linge legde daarna de keuze voor het bouwen van een school in de Galecopperzoom uit. In eerste instantie wilde de gemeente vasthouden aan haar eigen voornemen om de drie basisscholen bij elkaar te houden op de huidige locatie. Daarom werd de mogelijkheid onderzocht om de bestaande gebouwen verder uit te bouwen of op te bouwen. Deze plannen moesten uiteindelijk worden losgelaten om verschillende redenen, waaronder: de verkeersdruk (de veiligheid rond de scholen is al lang een grote bron van zorg), de omgeving (er zou veel te weinig ruimte rondom de scholen overblijven om te spelen) en de financiën (bij- en vooral opbouwen bleek een veel duurdere optie dan het bouwen van een compleet nieuw schoolgebouw). Bijkomend voordeel van bouwen in de Galecopperzoom is volgens Van Linge dat de bouwoverlast voor direct omwonenden veel minder zal zijn.
Volgens het uiteindelijke plan verhuist De Toonladder in z’n geheel naar een nieuw te bouwen schoolgebouw in de Galecopperzoom. De precieze plek is een stukje weiland in de hoek tussen de Galecoperwetering en de nieuwe verbindingsweg tussen de Galecopperlaan en de wielerbaan (zie illustratie). Het gebouw krijgt 12 lokalen, waarvan op termijn 3 lokalen beschikbaar zijn voor leerlingen vanuit de wijk Blokhoeve. De Lucas krijgt dan het huidige gebouw van de Toonladder van 8 lokalen erbij en bij de Koningin Julianaschool worden 4 lokalen aan de noordzijde aangebouwd. Het nieuwste noodgebouw aan de parkeerplaats bij de sporthal blijft daarbij nog tijdelijk in gebruik.
Beleidsmedewerker de Graauw van Ruimtelijke ordening legde kort uit dat voor de bouwplannen door de gemeente een zogenaamde artikel 19 procedure gestart zal moeten worden. Voor specifieke projecten kan met deze procedure een uitzondering gemaakt worden op het geldende bestemmingsplan voor dit gebied.
Daarna was tenslotte het woord aan architect Dekking, die een voorlopig ontwerp presenteerde van het nieuwe gebouw van De Toonladder. Bij het maken van het ontwerp is rekening gehouden met het uitzicht van de bewoners van de Stijn Streuvelshove door de school naar achteren toe breder te laten worden en de gevels aan de zuidkant laag te houden.
Na de pauze was er gelegenheid voor vragen en opmerkingen. De heer Schinkel, oud-lid van de Commissie Galecopperzoom, sprak zijn verontwaardiging uit over het feit dat de gemeente zich niet houdt aan de afspraken die in de commissie zijn gemaakt om de betreffende locatie alleen als noodlocatie aan te merken. Breuer en Van Linge gaven toe dat hij hierin gelijk had, maar dat nu een andere afweging is gemaakt ten gunste van veiligheid en onderwijs. De gemeente moet helaas terugkomen op toezeggingen, omdat inzichten inmiddels zijn gewijzigd. Op de vraag of de school misschien op het terrein van de wielerbaan gebouwd kan worden antwoordde Van Linge ontkennend. De wielerbaan blijft, na vertrek van de vereniging, in gebruik als recreatieterrein.
De rest van de vragen betrof vooral de veiligheid rondom de nieuwe school. Volgens velen in de zaal moet er veel aandacht zijn voor goede parkeervoorzieningen en een vlotte doorstroming -heen en terug- van de auto’s. Bovendien werden grote zorgen geuit over het verkeer dat straks wellicht vanuit de nieuw te bouwen bedrijvenzone vlak langs de school (en de speeltuin) komt. De bedenkingen en zorgen zullen, aldus Breuer, zeker worden meegenomen in de definitieve plannen. Als er concrete bouwplannen zijn en bestemmingsplannen moeten worden aangepast, wordt het inspraaktraject gestart. Dan kan iedereen bezwaar maken of een inspraakreactie indienen.