Indiase Chapatti’s

De curry’s die verleden week in deze rubriek stonden worden oorspronkelijk met Naan-brood of Chapatti’s gegeten. Naan is een plat, kruidig en enigszins gerezen brood dat in de oven gebakken wordt. De Chapatti is een ronde dunne koek die in een gietijzeren koekenpan wordt gebakken.

Nodig voor ca. 12 stuks:
350 g kikkererwtenmeel of volkorenmeel
½ theelepel zout
1 eetlepel ghee (geklaarde boter)* of plantaardige olie
water
wat bloem voor het uitrollen
Extra: grote kom; deegroller; gietijzeren koekenpan of koekenpan met dikke bodem; bakspatel. Zeef de bloem met het zout boven een grote kom.
Maak een kuiltje in het midden.
Voeg de ghee of de olie toe.
Schenk kleine beetjes water in het kuiltje en kneed het door de bloem totdat een soepel, vrij stevig deeg is ontstaan.
Vet je handpalmen in met wat olie en kneed het deeg flink door.
Laat het tot gebruik, afgedekt, op een koele plaats staan. Verdeel het deeg in ca. 12 gelijke porties en vorm er balletjes van.
Bestuif een werkvlak met bloem en rol de deegballetjes dun uit tot ca. 18 cm middellijn.
Ze mogen tot ze gebakken worden op elkaar gelegd worden, maar stuif er wel steeds bloem tussen.
Verhit de koekenpan.
Rooster de chapatti’s, zonder vet of olie, 1 ½ à 2 minuten per kant, terwijl je de randen naar beneden drukt met een spatel.
Pas op, ze branden snel aan!!!
Houdt ze warm in de oven of tussen twee warme borden of warme theedoeken.
Serveer ze zo snel en warm mogelijk. Tip
Je kunt de Chapatti’s nadat ze uit de pan zijn gekomen besmeren met wat ghee of ongezouten boter. Ze smaken dan wat minder droog. Je kunt eventueel ook wat kruiden zoals komijn, koriander of knoflookpoeder door het deeg kneden, maar dit is niet gebruikelijk. (Maar wel lekker). Weetje
Ghee (Indiaase vorm van geklaarde boter) kan tot hogere temperaturen verhit worden dan gewone boter. Voor ghee wordt de boter net zo lang verhit tot al het water verdampt is, maar de boter niet bruin is geworden. Het pure vet dat naar boven is gedreven wordt afgegoten en de melkproteïnen blijven over. Ghee heeft een typisch nootachtig aroma en kan zelf gemaakt worden of kant en klaar in potten gekocht in gespecialiseerde winkels.
Voor geklaarde boter zoals we dat in westerse recepten gebruiken, wordt boter gesmolten, waarna het vocht van het vet wordt gescheiden door het weer af te laten koelen en het nu op het water drijvende vet af te scheppen. Vegetarisch brood/bijgerecht
Bron: "Het beste van India"- Valerie Ferguson Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton.
Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren