Hoort Nederland tot de beste landen in de EU op het gebied van cyberveiligheid?

Cyberveiligheid, het is een hot topic. In 2022 waren om en nabij 2,2 miljoen mensen in Nederland slachtoffer van cybercriminaliteit. Een jaar eerder waren dat er nog 2,5 miljoen. Het lijkt er dan ook op dat er een verbetering is. Maar behoort Nederland echt tot de best landen in Europa op het gebied van cyberveiligheid. Een analyse.

Het belang van cyberveiligheid
Het feit dat jaarlijks meer dan 2 miljoen mensen slachtoffer zijn van cybercriminaliteit toont wel aan dat cyberveiligheid belangrijk is. Hiervoor ligt een rol bij de overheid, maar mensen kunnen ook zelf dingen doen om hun veiligheid op het web te garanderen.

Dan kan het gaan om simpele dingen zoals het gebruiken van een VPN. Een Virtual Private Netwerk zorgt voor een versleutelde internetverbinding zodat cybercriminelen niet in kunnen breken. Leer nu meer over het gebruik van een VPN. Het is daarnaast belangrijk om alert te zijn.

Open geen websites die onveilig zijn en let op phishing e-mails. Dit zijn e-mails die zich voordoen als belangrijke e-mails van bekende bedrijven zoals een bank of de overheid. Het doel is dat de lezer op een link klikt met een virus of malware.

Hoort Nederland tot een van de beste landen op het gebied van digitale veiligheid?
Uit een jaarlijks gehouden onderzoek blijkt dat in 2024 59% van de Nederlanders weet wat ze moeten doen om digitaal veilig te blijven. Dat is iets onder het gemiddelde van 60%. Het is overigens slechts een klein onderzoek.

Een groot deel van de mensen weet dus wat ze moeten doen om online veilig te blijven. Uit het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 50% van de Nederlanders zich veilig voelt op het web. Mensen die eerder slachtoffer zijn geweest van cybercrime voelen zich overigens wel vaak minder veilig.

Wat doet de overheid om cyberveiligheid te vergroten
De Nederlandse overheid is zich bewust van de vele gevaren op het web. Er zijn dan ook tal van manieren waarop ze de cyberveiligheid vergroten. Een van die manieren is om cybercrime op te sporen. Hiervoor zijn verschillende taskforces opgericht en werken ze samen met de volgende partijen:

  • Europol
  • Interpol
  • FBI

Preventie
Een belangrijke taak van de overheid is om te investeren in preventie. Er zijn verschillende initiatieven die de consument en bedrijven moeten helpen zichzelf te beschermen tegen cybercriminelen. Alert Online en Veilig internetten.nl zijn twee van deze initiatieven. Dit zijn een aantal tips die ze geven om digitaal veilig te blijven.

  • Kies sterke wachtwoorden – Kies altijd een wachtwoord dat andere mensen niet zomaar kunnen raden. Maak hiervoor gebruik van hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Het is bovendien belangrijk om wachtwoorden regelmatig te wijzigen.
  • Installeer updates – Als een programma aangeeft dat er een update beschikbaar is, installeer die dan ook. Het is ook mogelijk om ze ‘s nachts te laten uitvoeren, zodat niemand er last van heeft.
  • Gebruik altijd een virusscanner – Een virusscanner is een belangrijke bescherming tegen aanvallen van buitenaf.
  • Maak een back-up – Om de schade te beperken als iemand toch slachtoffer wordt van een cyberaanval is een back-up noodzakelijk. Ook kunnen documenten opgeslagen worden in de cloud.
  • Klik niet zomaar ergens op –  Open geen onbekende websites.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren