Heb jij als ondernemer nog geen zakelijke rekening?

Als je zelfstandig ondernemer bent, komt er veel op je af. Je moet zorgen dat je je bedrijf goed presenteert aan het grote publiek, vervolgens moet je de orders die je binnengehaald hebt goed uitvoeren en tot slot moet je dit alles correct administreren. Dat laatste onderdeel is bij veel ondernemers het ondergeschoven kindje. Het gebeurt vaak dat de administratie niet goed op orde is en dat kan tot allerlei problemen leiden. Zo kan het gebeuren dat je de Belastingdienst op de stoep krijgt, omdat die wil weten of je je wel aan de regels houdt. Ook kan het gebeuren dat je zelf kansen mist omdat je geen grip hebt op je financiën. Vandaar dat het belangrijk is om je bedrijf goed te organiseren. Dat begint bij een bedrijfsrekening.

Waarom is een zakelijke rekening zo belangrijk?
Waarom kun je als ondernemer niet zonder een zakelijke rekening? Omdat je moet weten hoeveel geld je tot je beschikking hebt. Met name beginnende ondernemers gebruiken vaak hun privérekening ook als zakelijke rekening. Dat kan goed lijken te gaan, maar de kans is groot dat je geldstromen door elkaar gaan lopen. Dit moet je zien te voorkomen want je wilt privé niet per ongeluk geld uitgeven dat je eigenlijk had moeten gebruiken om een zakelijke factuur mee te betalen. Zorg er daarom voor dat je, meteen nadat je je hebt ingeschreven bij de KvK, een zakelijke bankrekening opent. Laat je klanten je hierop uitbetalen en maak iedere maand een vast bedrag over van deze rekening naar je privérekening. Hierdoor hou je je financiën goed gescheiden en weet je privé precies waar je iedere kunt uitgeven.

Een zakelijke rekening is ook het visitekaartje van je bedrijf
Wist je dat een zakelijke rekening ook fungeert als je visitekaartje? Wanneer je een zakelijke rekening opent op naam van je bedrijf, weten je klanten ook gelijk naar wie ze geld overmaken als zij je facturen betalen. Gebruik je een rekening die niet op naam van je bedrijf staat, dan kan dat wantrouwen oproepen en dat is wat je als beginnende ondernemer te allen tijde moet proberen te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om een zakelijke rekening te hebben voor het geval waarin je met anderen wilt samenwerken. Mocht deze persoon een keer iets nodig hebben, dan kun je deze een betaalpas geven van je bedrijf. De aankopen worden dan gelijk geadministreerd. Je maakt het jezelf hierdoor niet alleen gemakkelijker, je zorgt er ook voor dat anderen geen toegang hebben tot je privérekening.

Je administratie wordt makkelijker met een zakelijke rekening
Een andere, en misschien wel de belangrijkste, reden om een zakelijke rekening te openen, is omdat je deze vervolgens kunt koppelen aan handige boekhoudsoftware. Daarmee kun je jezelf een hoop werk besparen. De software administreert namelijk automatisch al je uitgaven. Hierdoor blijft er nog maar heel weinig werk voor jou over wanneer je je boekhouding correct wilt bijhouden. Kijk even welke software het beste bij jouw bedrijf past. Je hebt diverse mogelijkheden voor verschillende bedrijven. Je zult zien dat wanneer je eenmaal de overstap gemaakt hebt naar deze software, je sneller door je administratie heen bent en dat terwijl je ook veel meer inzicht hebt in je financiën. Dat zorgt ervoor dat je veel beter weet hoe je bedrijf er voor staat. Hierdoor kun je de kansen pakken op het moment waarop ze zich aan je voordoen. We wensen je heel veel succes met je bedrijf!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren