Het havermoutkoekje is een ouderwets koekje dat snel en eenvoudig te maken is. Het is bros van structuur en heel erg lekker.Voor ca. 25 stuks (1 bakplaat)
85 g havermout
75 g boter
75 g basterdsuiker
1 kleine theelepel bakpoeder
snufje zout Extra: mixer met deeghaken Verwarm de oven voor op 150ºC hetelucht of 160 ºC boven- en onderwarmte.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of vet de plaat in met margarine of zonnebloemolie.
Roer alle droge ingrediënten door elkaar.
Voeg de boter in stukjes toe en kneed met de mixer alle ingrediënten tot een redelijk samenhangend deeg.
Het deeg blijft iets korrelig door de havermout.
Vorm ca. 25 balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat.
Daarvoor moet je af en toe je handen met bloem bestuiven want het deeg plakt.
Druk ze met een met bloem bestoven pollepel of je handpalm iets platter.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes in 14 à 18 minuten goudbruin.
Het deeg loopt tijdens het bakken uit.
Laat de koekjes goed afkoelen voor je ze van de bakplaat haalt. Tip
Om de structuur van de koekjes minder “los” te maken, 20 gr havermout vervangen door 20 g (volkoren) bloem.
Je kunt ook wat krenten of kleine stukjes chocolade door het deeg kneden.
Eenvoudig de bakplaat invetten? Zet de bakplaat alvast in de opwarmende oven, na ca. 5 minuten is de plaat al zo warm dat je hem gemakkelijk met een stukje boter kunt insmeren. Weetje
Volgens deskundigen is havermout een gezonde toevoeging aan het dagelijks dieet, omdat het tijdens de spijsvertering bindt met galzout. Galzouten worden in het lichaam gemaakt uit cholesterol. Het regelmatig eten van havermout is een natuurlijke manier om de cholesterolspiegel omlaag te brengen.
Havermout ontstaat door de hele haverkorrels te wassen, pellen, met stoom te verhitten, eventueel in stukjes te knippen en plat te walsen. Dit gezonde graanproduct kent vele culinaire toepassingen in zowel zoete als hartige gerechten met als bekendste gerecht havermoutpap. (Die Bert en Ernie weten wel wat goed voor ze is). Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton