Vanaf 16 juni kan er in Nieuwegein groene waterstof getankt worden. Sterker nog, dit is voorlopig nog de enige plek in regio Utrecht waar groene waterstof getankt kan worden. Maar wat is die groene waterstof eigenlijk en waar gebruik je het voor? We kunnen wel vast verklappen dat de groene waterstof zijn naam eer aan doet, groener kan bijna niet.
Duurzame energie
Behalve groene waterstof is er ook grijze en blauwe waterstof. De grijze waterstof wordt gemaakt met een fossiele brandstof en de blauwe waterstof met aardgas en afgevangen CO2. De groene waterstof is waterstof die geproduceerd is met duurzame energie van een hernieuwbare bron. De voornaamste bronnen waar groene waterstof van gemaakt wordt, is water dat door duurzame elektrolyse wordt gewonnen en ten tweede is dat biomassa.
Een eigen waterstofvoorziening
Groene waterstof wordt ook wel ‘renewable hydrogen’ genoemd. Het wordt nog niet echt toegepast in woonhuizen, maar er zijn wel al auto’s die op waterstof rijden. Daarom zullen het aantal tankstations die waterstof aanbieden ook steeds meer toenemen. Waterstof speelt dus een belangrijke rol in de transitie naar een duurzame energievoorziening.
Ook wordt er bijvoorbeeld bij het ontwerp en de realisatie van het ziekenhuis Rijnstate Elst rekening gehouden met een eigen waterstofvoorziening om te zorgen dat het ziekenhuis zijn verduurzamingsdoelstellingen haalt, iets wat steeds meer bedrijven en instellingen doen. Ook bij verschillende ziekenhuizen in Nieuwegein wordt naar verduurzaming gekeken en ieder ziekenhuis doet dat op zijn eigen manier.
Investeren in waterstof
Meer dan 70 Utrechtse instellingen, bedrijven en overheden hebben dit jaar besloten om de komende jaren meer te gaan investeren in waterstof. Deze plannen moeten in 2025 al zichtbaar resultaat op gaan leveren. Hierbij wordt gedacht aan vrachtwagens en bussen die op waterstof rijden. De eerste tankmogelijkheid voor groene waterstof in Nieuwegein past dus prima in dit plan. Het ligt in de lijn der verwachting dat het aantal voertuigen dat op waterstof rijdt verder wordt uitgebreid in de komende jaren. Het blijft niet bij een vrachtwagen of bus. Straks tanken ook ambulances, taxi’s en personenauto’s bij het waterstoftankstation. Wellicht goedkoper dan nu, dus wie onverhoopt in een ambulance belandt, ziet de rekening daarvan dalen. Al zal dat bij een zorgverzekering vergelijken niet veel uitmaken.
De kip of het ei?
Investeren in waterstof is wel prijzig en tevens een risicovolle onderneming. De verkoop van de waterstofauto’s loopt namelijk niet zo snel als gehoopt, juist omdat er nog zo weinig tankplaatsen zijn. Daarom is het zo belangrijk dat deze cirkel wordt doorbroken. Het is een beetje een kip-eikwestie geworden. Meer tankplaatsen voor waterstof, betekent ook een stijging van de verkoop van waterstofauto’s. Maar een tankstation met waterstofmogelijkheden beginnen, is in eerste instantie nog niet zo rendabel omdat er nog zo weinig waterstofauto’s zijn. Daarom alle hulde voor de Nieuwegeinse ondernemer die toch het initiatief heeft genomen om deze cirkel te doorbreken.