Voor het kerstdiner is dit een heerlijk recept. Het is vrij bewerkelijk, maar het resultaat is er dan ook naar. De kip wordt supergaar en sappig in de Römertopf en alle smaken komen ten volle tot hun recht. "Je vreet ‘r je vingers bij op", zoals een mij bekend iemand zou zeggen. Mede door de meegestoofde groenten een mager en gezond gerecht.
Voor minstens 4 personen
1 flinke scharrelkip (Loué scharrelkip, Albert Heijn)
1 citroen
½ aubergine
½ courgette
1 ui
2 tenen knoflook
2 kleine tomaten
2 takjes verse tijm
2 takjes verse rozemarijn
2 blaadjes verse salie
1/3 flesje bokbier Om de kip mee in te smeren:
2 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel ketjap manis
1 teentje knoflook
zout
versgemalen peper Voor de vulling:
het pulp van de uitgeperste citroen (zonder pitjes !!)
1 kleine ui
1 teen knoflook
1 eetlepel rozijnen
¼ bakje kastanjechampignons
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
1 ½ volle eetlepel kastanjepuree, ongezoet (blikje, Albert Heijn)
zout en peper Extra: grote Römertopf, citruspers, vergiet, knoflookpers, bakkwastje, (metalen) prikkers Zet de Römertopf in koud water totdat hij helemaal volgezogen is (ca. ½ uurtje).
Pel de uien en de knoflooktenen.
Was alle groenten en kruiden en laat ze uitlekken.
Veeg de champignons schoon.
Boen de citroen met een borsteltje schoon onder heet water, snij hem doormidden en pers hem uit, bewaar het pulp (zonder pitjes) en de schillen !!!
Spoel de kip schoon onder de kraan en laat goed uitlekken in een vergiet.
Maak eerst de vulling, door de ui te snipperen, de knoflook te persen, de champignons in kleine stukjes te snijden en de kruiden van hun takjes te rissen.
De rozemarijn iets kleiner snijden of knippen.
Doe alle ingrediënten, samen met het citroenpulp, de kastanjepuree en de rozijnen in een schaal en schep alles goed door elkaar.
Breng op smaak met peper en zout.
Vul de uitgelekte kip met de vulling en trek aan voor- en achterkant het vel over de vulopeningen.
Prik het vast met een (metalen) prikker, zodat de vulling er niet meer uit kan.
Laat de kip even liggen.
Maak nu eerst het mengseltje om de kip mee in te smeren.
Vermeng 1 eetlepel van het citroensap met de olie, de ketjap, de geperste knoflook, weinig zout en de versgemalen peper.
Snij de aubergine, courgette, ui en tomaten in niet te kleine stukken.
Snij de knoflooktenen in stukjes.
Snij de citroenschillen in ringen.
Haal de Römertopf uit het water en droog de buitenkant af.
Leg wat van de groenten en citroenringen op de bodem en leg de kip erop.
Bestrijk de onderkant en zijkanten van de kip met een kwastje met het oliemengsel.
Ook goed tussen poten en vleugels bestrijken.
Leg de rest van de groenten en citroenringen om de kip, leg ook enkele ringen op de kip.
Verdeel de takjes kruiden en de stukjes knoflook naast de kip en tussen vleugels en poten.
Giet het bokbier over de groenten, doe de deksel op de Römertopf en zet de schaal in het midden van een koude oven op het rooster.
Zet nu de oven aan (boven- en onderwarmte) en verwarm langzaam naar 200 gr. C.
Laat de kip in 1 ½ à 2 uur bruin en gaar worden, terwijl de heerlijkste geuren je tegemoet komen.
Serveer de kip aan tafel zo uit de Römertopf op de borden, begeleidt door de meegestoofde groenten.
Lekker met ongeschilde, geroosterde aardappelen uit de oven (met rozemarijn en knoflook), een stukje groenten-fritatta en een frisse sla. Hoofdgerecht, vlees
Voorbereiden ca. 1 uurBereiden 2 uur in de oven
Tip
Pas bij het kopen van kastanjepuree op dat je een ongezoete puree neemt. Er is namelijk ook kastanjepuree te koop voor nagerechten die gezoet is, hetgeen voor bovenstaand gerecht niet aan te bevelen is.
Kun je geen puree vinden, dan kun je in de supermarkt ook een blikje ingelegde tamme kastanjes kopen en deze pureren met een staafmixer.
Kun je de hand leggen op kastanjepoeder (delicatesse-winkels ?), dan is dat ook een prima alternatief. Meng dan 1 volle eetlepel poeder met 2 ½ eetlepel heet water en roer dit tot een puree.
Als je kruiden in kleine hoeveelheden nodig hebt, zoals in dit recept tijm, salie en rozemarijn, is het erg handig een struikje van deze kruiden in je tuin of in een pot op het balkon te hebben staan. Extra voordeel, ze geuren heerlijk en er komen veel bijen op af. Weetje
Het vlees van kippen uit de biologische pluimveehouderij is steviger en smakelijker dan het vlees van kippen die onder minder natuurlijke en minder diervriendelijke omstandigheden opgroeien. Het is weliswaar duurder, maar veel lekkerder en steviger van structuur en bovenal is het heel wat diervriendelijker. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton