Foe yong hai

Deze Foe yong hai, die je van begin tot eind, helemaal zelf maakt, smaakt nog lekkerder dan die van de Chinees. Het recept werd oorspronkelijk met krab gemaakt, later ook met garnalen en lente-ui en tegenwoordig vaak vegetarisch. Als je toch vlees in de Foe yong hai wilt eten, bak dan wat kipfilet mee met de groenten. Maar natuurlijk wel filet van een scharrelkip, want die heeft een leven geleidt dat nog enigszins op een natuurlijk kippenleven lijkt, dit in tegenstelling tot haar minder fortuinlijke soortgenoten in de bio-industrie. Voor 4 personen:
1 dunne prei
1 kleine winterpeen
2 kleine uien
2 teentjes knoflook
½ bakje champignons
100 g doperwten (diepvries)
4 eetlepels zonnebloemolie
6 eieren (vrije uitloop/biologosch)
zout en versgemalen peper
1 blikje tomatenpuree
250 ml kruidenbouillon
1 cm verse gemberwortel (geschild)
1 eetlepel ketjap manis
½ eetlepel maïzena Extra: hapjespan of grote koekenpan met anti-aanbaklaag; knoflookpers; fijn raspje voor de gember; voorverwarmde serveerschaal. Snij van de prei het witte gedeelte in hele dunne ringetjes.
Schil de winterpeen en rasp hem grof.
Pel de uien, snipper één fijn en snij de ander in dunne ringen, hou snippers en ringen apart.
Pel de tenen knoflook.
Veeg de champignons schoon en snij ze in plakjes.
Kook de doperwtjes in een bodempje water in ca. 3 minuten halfgaar en giet ze af.
In een kom de eieren loskloppen met wat zout en peper.
Verhit 3 eetlepels olie in één van de genoemde pannen.
Fruit prei, winterpeen, gesnipperde ui, champignons en één geperst teentje knoflook al omscheppend in ca. 3 minuten.
Schenk het eiermengsel bij de groenten en schep alles snel door elkaar.
Verdeel de massa weer over de bodem van de pan.
Zet de pit op de laagste stand, doe een deksel half op de pan en laat het eiermengsel langzaam stollen en bruin worden aan de randen.
Ondertussen in en steelpan de laatste lepel olie verhitten.
Doe de uienringen in de pan en pers het tweede teentje knoflook erboven uit.
Fruit ui en knoflook tot het lichtbruin is en roer dan de tomatenpuree erdoor.
Schenk de bouillon erbij en rasp de gemberwortel boven de saus.
Breng de saus aan de kook, draai de pit terug naar half en laat ca. 3 minuten doorpruttelen.
Breng de saus dan op smaak met ketjap (en eventueel met een druppeltje azijn en een theelepeltje suiker als je de saus echt zoet-zuur wilt laten smaken).
De maïzena met 2 eetlepels koud water losroeren, bij de saus schenken en al roerend even door laten koken tot de saus gebonden is.
Schep de Foe yong hai in de voorverwarmde schaal, met het bruine korstje naar boven.
Schenk de tomatensaus over het ei.
Als je teveel saus hebt kun je de rest apart in een schaaltje serveren. Serveer de Foe yong hai met (zilvervlies)rijst, vegetarische kroepoek, atjar tjampoer en komkommerplakjes. Vegetarisch hoofdgerecht Tip
*Heb je nog zo’n bekertje van die rode saus van de Chinees in de koelkast staan? Roer het door de tomatensaus en warm het even mee. Als je het te pittig vindt roer je er gewoon een theelepeltje suiker door.

*Gemberwortel wil, ondanks dat het in de koelkast ligt, nog wel eens gaan schimmelen. De oplossing: bewaar het in een stukje folie in het vriesvak. Voor gebruik uit het vriesvak halen, een stukje schillen wat je nodig hebt en raspen maar. Dit gaat prima, ondanks dat de gember bevroren is.

*Schaal snel en eenvoudig voorverwarmen?Spoel hem even af onder de kraan en zet hem met aanhangend water 1 minuut op vol vermogen in de magnetron. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk