Een avondje wetenschap in Vreeswijk

Heb jij als kind ooit wel eens aan je ouders gevraagd, toen ze je vertelden dat de maan boven aarde zweefde en er omheen draaide, “Maar Pa, waarom valt de maan dan niet?” Soms was het een moeder die antwoord moest geven omdat Pa het niet wist: “Vraag het maar aan je moeder, die heeft overal een antwoord op.”

Het was een zeldzame moeder die een juist antwoord kon geven. Men dacht destijds dat wetenschap iets voor knappe bollen was…eigenlijk nu nog. Wetenschap bedrijven, denken over hoe iets werkt en er een antwoord op vinden, wordt ten onrechte toegewezen aan kale mannetjes in witte jassen. Terwijl het juist zo is dat kinderen nagenoeg intuïtief vaak direct begrijpen hoe iets werkt. Als een kind drie keer “Waarom?” vraagt vanwege de onbevredigende nietszeggende antwoorden die het op zijn vragen krijgt, zijn veel ouders en leraren al afgehaakt.

Tijdens een Avondje Wetenshap in buurthuis Vreeswijk, op dinsdag 2 november vanaf 20.00 uur, wordt niemand met een kluitje in het riet gestuurd. Wetenschap is een eitje als je maar je gedachten zonder afstraffing kan laten lopen. Hoe werkt een magnetische rem? Wanneer valt de maan op de aarde? Waarom zit er op een wit scherm in de bioscoop zwarte vlekken? Bestaat tijd? Neem uw knagende vraag mee naar Vreeswijk. Waarschijnlijk krijgt u direct antwoord op uw vraag, van engineer Conrad Winkelman. De koffie staat klaar, entree gratis!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren