Duurzame voorleesochtend op de Veldrakker

Wat is beter voor de stad? Kantoren en werk, of bomen en zuurstof? De discussie kwam vrijdagochtend goed op gang in de klaslokalen van Openbare Basisschool de Veldrakker. Tijdens de Dag van de Duurzaamheid las wethouder Peter Snoeren groep 8 voor uit Kapsones (L. van Oranje en J.Terlouw). Het verhaal waarin hoofpersoon Fenna zich inzet voor het behoud van haar lievelingsboom, bracht bij de leerlingen een enthousiast gesprek op gang over onder andere luchtkwaliteit en Fairtrade oplossingen in Nieuwegein.

Ook in de rest van de Veldrakker werd vrijdagochtend volop voorgelezen uit ‘ duurzame literatuur’. Zo kon de onderbouw genieten van Pluk redt de dieren (Annie M.G. Schmidt). En ook bij de jongste Veldrakkers kwamen ideeën over duurzame oplossingen met veel enthousiasme en fantasie naar boven. “Ik ga altijd met de fiets naar school. Die stinkt niet!” “En wij gooien de appelschillen altijd bij de appelschillen.” “Ja, en met de dieren delen we. De varkens in de kinderboerderij en de giraffen in de dierentuin. Zo zijn ze er voor iedereen.”

Honderden scholen in Nederland deden vrijdag 9 oktober mee de landelijke voorleesactie in het kader van de Dag van de Duurzaamheid. Onder de voorlezers bevonden zich burgemeesters, wethouders en bekende Nederlanders onder wie prinses Laurentien. Ed Booms, directeur van de Veldrakker: “ De Veldrakker besteedt al meerdere jaren aandacht aan deze dag. In ons onderwijsaanbod wordt ook stelselmatig ruimte gemaakt voor duurzaamheid. Dit gebeurt in reguliere lessen, in projecten en ook in gedrag.” Voorbeelden hiervan zijn onder andere de schooltuintjes, het spaarzaam zijn met water en licht, het apart houden van papier en het inzamelen van batterijen. “ De kinderen zij er zich van bewust dat hun eigen gedrag belangrijk kan zijn voor het behouden van een duurzaam leefklimaat,” aldus Booms.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren