Overal in Nieuwegein kom je iets tegen, mensen, dieren, gebouwen, auto’s, fietsen etc. maar ook kunstwerken, Openbare Kunstwerken. Wekelijks zullen wij deze hier behandelen. Wie is de maker, waarom daar op die plek en wat stelt het nu voor. Onze fotograaf Arend Bloemink trekt er op uit, met zijn camera, met zijn blik op het kunstwerk om u te laten genieten van kunst, thuis, van achter uw computer en ……… mocht u het zelf willen zien dan kunt u er ook heen met de kennis die u hier leest op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week eentje uit het archief: ‘De Kelk of Bokaal’.
De maker van ‘De Kelk of Bokaal’ zo wordt ie genoemd in de volksmond, is kunstenaar Peter van den Berk, hij komt uit Eindhoven, heeft ook een website. Het kunstwerk is gemaakt in 1991 en is van brons en staat op een sokkel van hardsteen op het Kerkveld in Jutphaas. De opdrachtgever was de gemeente Nieuwegein.
Peter van den Berk (1952): ‘In het kader van de aankoopprocedure voor een kunstwerk op het plein Kerkveld zijn 4 kunstwerken voorgelegd aan de bewoners van het plein Kerkveld te Nieuwegein. Hiervoor heeft de gemeente op 6 november 1990 voor de bewoners een inspraakavond gehouden. Omwonenden hebben in meerderheid voor dit bronzen beeld gekozen. Dit kunstwerk is oorspronkelijk in 1990 gemaakt uit lindehout en in 1991 in brons gegoten t.b.v. deze opdracht. In 1991 is het kunstwerk geplaatst. Het kunstwerk in de vorm van een bokaal en heeft geen titel. Het oppervlak toont gegroefd en dat komt omdat de eerste versie van het beeld in lindehout is gekapt. Een bokaal kan geassocieerd worden met vriendschap, de bokaal gaat rond om vriendschap te bekrachtigen, een vorm van verbroedering. Dit kunstwerk is ontstaan uit een reeks van houten kunstwerken die gemaakt zijn voor een expositie in Alden Biezen in België.’