College bekijkt financiële positie in voorbereiding op begroting

Het college is gestart van de voorbereiding voor de begroting 2004. Tijdens die voorbereiding wordt op verschillende momenten gepeild wat de financiële situatie van de gemeente is. Uit de eerste peiling blijkt dat voor voortzetting van het huidige beleid meer geld benodigd is dan eerder geraamd. Dit komt onder meer door kostenstijgingen en door uitbreiding van de oppervlakte die de gemeente moet onderhouden (openbare ruimte).

Ook zijn extra vervangingsinvesteringen opgenomen in het financiële meerjarenperspectief. Het extra benodigde geld kan deels in een bestaande post worden gevonden, maar de extra kosten leiden ook tot een verslechtering van de financiële positie van de gemeente in de jaren 2004 – 2008 ten opzichte van het financieel beeld dat is geschetst in de voorjaarsnota 2003.

De verslechtering bedraagt ongeveer 1,5 tot 3,5 ton per jaar in de genoemde jaren. Dit zou in 2004, 2007 en 2008 leiden tot een begrotingstekort. Het college wil echter in oktober een sluitende meerjarenbegroting presenteren. Daarom heeft het college het ambtelijk apparaat opgedragen te bekijken wat de gevolgen zijn als het geplande budget voor nieuw beleid met 1,5 ton wordt verlaagd tot 8,5 ton. Daarmee zou voor 2004 de begroting sluitend kunnen worden gemaakt. Daarnaast wil het college het ambtelijk apparaat laten onderzoeken welke extra bezuinigingen mogelijk zijn om de begrotingen van 2007 en 2008 ook sluitend te krijgen.

In de aanloop naar de begroting 2004 zal op nog meer momenten de financiële situatie van de gemeente op dat moment wordt bekeken. Verdere wijzigingen in het financiële meerjarenperspectief zijn daarom te verwachten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk