Buurttuin Dotterbloemstraat/Ereprijs krijgt langzaam vorm

Het idee om van een verwilderd stuk gras een buurttuin te maken in Hoog Zandveld krijgt vorm. Bewoners in de wijk willen van een stuk verwilderd grond (230 m2) aan de Dotterbloemstraat en het aangrenzende parkeerterrein hun idee verwezenlijken. Middels een crowdfundactie is al 367,50,- euro opgehaald.

Eerder tijdens de Burendag in 2020 werd geopperd om dit stuk grond in de wijk te verfraaien en er een functionele gemeentetuin van te maken voor jong en oud. Een tuin met langs de geluidswal diverse fruitbomen, bessenstruiken en bloeiende planten, aangevuld met vierkante meter tuintjes, waar jong en oud kennis kunnen maken met het verbouwen van groente en fruit en/of mooie bloemen kunnen laten groeien.

Omdat er tijdens de Burendag in 2020 veel animo was voor het idee, zijn de eerste stappen afgelopen jaar gezet om dit te realiseren. Zo is er contact gelegd met de gemeente en is het project genomineerd voor de ‘Kern met Pit.’ ‘Kern met Pit’ steunt projecten in het realiseren van plannen die bijdragen aan de verbetering van de leefomgeving.

Financiering
De gemeente Nieuwegein heeft het stuk grond aan de Dotterbloemstraat inmiddels ter beschikking gesteld en voor verdere financiering en voor professionele begeleiding is een beroep gedaan op het Wijkplatform Hoog Zandveld. Naast de gemeente heeft ook het Wijkplatform Hoog Zandveld enthousiast gereageerd.

De gemeente heeft het project aangemerkt voor het ‘Social Return on Investment’ plan. Dit betekent, dat bedrijven die door de gemeente een aanbesteding ontvangen, hiervoor ook iets maatschappelijks terug moeten doen. Hierdoor kunnen de zware werkzaamheden, als het grondwerk en het beplanten van de bomen, kosteloos verricht worden door een groenaannemer. In het voorjaar kunnen deze werkzaamheden al uitgevoerd worden zodat dit voorjaar de buurttuin al kan worden gebruikt!

Tijdens de Burendag in september dit jaar, als alles goed verloopt vanwege het Coronavirus, kunnen de bewoners dan een gezamenlijke oogst- en onderhoudsdag organiseren. Binnenkort is het voor kinderen mogelijk om via het Milieu Educatie Centrum gratis zaaipakketten aan te vragen, met daarin o.a. groente en fruit zaadpakketjes. Zo kan de tuin zonder al te veel kosten al in het voorjaar vorm krijgen.

Een van de initiatiefnemers: ‘Om extra financiën bijeen te krijgen is het plan ontstaan van het ‘Adopteren van een fruitboom of struik’. De bedoeling is om 11 lei fruitbomen te plaatsen in het verlengde van de reeks leibomen, die er al staan, en daarnaast een ruime hoeveelheid bessenstruiken. De prijs per leiboom is € 70.- en € 7.50 voor een bessenstruik. Voor dit bedrag (of een deel) kan een leiboom of bessenstruik worden geadopteerd, als tegenprestatie komt er dan een bordje bij te staan wie de boom of struik geadopteerd heeft. De oogst van de bomen en struiken blijft wel voor gezamenlijk gebruik bedoeld. Leuk om de tuin financieel te ondersteunen, maar ook om een persoonlijk tintje aan de tuin te geven. Bijvoorbeeld ter ere van uw (klein)kind.’

Ideeën en/of bezwaren
Mocht u zich bij de organisatie willen aansluiten om dit leuke initiatief te realiseren, heeft u aanvullende ideeën of wilt u graag wat meer informatie ontvangen over dit initiatief, dan kunt u dit melden per e-mail aan pluktuindotterbloem@gmail.com.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren