Bramentaart

Er zijn nu volop bramen, niet alleen in de winkel, maar ook in het wild langs paden en in groenstroken. Ondanks de gemene doorntjes is het zelf plukken van bramen wel dankbaar werk, want je hebt al snel een pondje bij elkaar. En wat is er dan leuker dan er zelf deze lekkere Bramentaart mee te bakken? Dit recept komt uit een heel oud kookboekje en de taart wordt heel ouderwets met een “noodvulling” gebakken. Bij Weetje kun je meer lezen over deze noodvulling.

Nodig:
ca. 500 g bramen
1 dl water
50 g suiker
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel maïzena

Voor het deeg:
150 g bloem
100 g boter
75 g (basterd)suiker
½ theelepel bakpoeder
1 pakje vanillesuiker
zout

Extra: taartvorm van 24 cm doorsnede, bakpapier, steelpan, een noodvulling van ca. 500 g (zie Weetje)

Was de bramen en laat ze uitlekken.
Verhit in een steelpan het water en los de suiker er in op.
Voeg de bramen toe en laat ze net even aan de kook komen.
Zet de pit uit en laat de bramen in de pan afkoelen.
Beboter intussen de taartvorm.
Verwarm de oven voor naar 200°C (hetelucht 180°C).
Doe voor het deeg alle droge ingrediënten in een deegkom en roer ze door elkaar.
Voeg de boter toe en snij deze met twee messen in stukjes.
Kneed met de hand, mixer of keukenmachine een soepel deeg.
Druk het deeg gelijkmatig over de bodem en zijwand van de taartvorm uit.
Prik het deeg hier en daar in met een vork.
Neem een stuk bakpapier, groot genoeg om bodem en zijwand te bedekken, en vet een kant in met wat boter.
Leg het papier met de ingevette kant op het deeg.
Verdeel de noodvulling over het bakpapier en zorg dat met name de zijwand van de vorm goed ondersteund wordt.
Zet de vorm op een rooster midden in de oven en bak de deegbak 20 minuten.
Roer ondertussen het citroensap en de maïzena door de afgekoelde bramen.
Haal de taartvorm snel uit de oven (laat de oven aanstaan) en neem het bakpapier met de noodvulling uit de deegbak.
Vul de deegbak met de bramen en zet de taart nog 10 minuten terug in de oven.
Pas op dat de deegrand niet verbrand !!
Haal de taart uit de oven, laat hem in de vorm afkoelen op een rooster.
Serveer hem lauwwarm of koud, met of zonder een toefje slagroom of bestrooi eventueel met wat poedersuiker en/of een snufje kaneelpoeder.

Gebak of nagerecht
Tijd ca. 15 minuten + 30 minuten oventijd
Bron: “Wenken en recepten voor het gebruik van de Etna gasoven” 1e druk 1951, 10e druk 1965

Tip
De bramen in het recept kunnen worden vervangen door andere vruchten, zoals kersen (vers of uit een pot) of andere vruchten uit blik. Als je vers fruit neemt zoals aardbeien of perziken, hoeven die niet eerst gekookt te worden maar kunnen ze rauw, met wat suiker, op de taartbodem gelegd worden. Laat de ongevulde taartbodem dan na de 20 minuten oventijd nog 10 minuten zonder de noodvulling in de oven bakken en laat hem bijna koud worden voor je hem uit de vorm neemt en met het fruit vult.

Weetje
Een noodvulling dient om het inzakken van het deeg, van ongevulde taartbodems, tijdens het bakken te voorkomen. Het gaat hierbij natuurlijk voornamelijk om het deeg langs de randen. Als noodvulling gebruikt men gedroogde, rauwe peulvruchten, rauwe rijst, gort of kleine elleboogjesmacaroni. De vulling wordt op een stuk ingevet bakpapier op het rauwe deeg geschikt, met name tegen de randen, voordat de taartbodem in de oven wordt gebakken. Als de bodem gaar is worden noodvulling en bakpapier verwijdert en bakt de deegbak nog even na om stevig te worden. Daarna kan de taartbodem naar wens gevuld worden met (vers) fruit en/of andere vullingen.
De noodvulling kan, na afkoelen, in een afsluitbare zak of voorraadbus bewaard worden tot het volgende gebruik.

Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton.

Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren