7 keer tanken zonder betalen bij zelfde tankstation: ‘Had een dure maand’

“Het was niet slim, maar ik had een dure maand achter de rug.” Dat zei een 22-jarige vrouw uit Nieuwegein over de zeven keer dat ze zonder te betalen had getankt. Dat deed ze vanaf 5 december vorig jaar telkens bij hetzelfde tankstation in haar woonplaats.

Eind januari kreeg ze de politie op haar dak. Gisteren moest ze zich in de rechtbank voor de benzinediefstal verantwoorden. Ze bleek ook zonder rijbewijs rond te rijden.

Schaamte
De vrouw had naast haar vaste werk een bijbaan om financiële gaten te dichten, vertelde ze met zachte stem aan de rechter. Voor die bijbaan moest ze naar Amsterdam. Maar uit schaamte durfde ze niet haar vrienden of familie om geld te vragen. Daarom tankte ze ‘s ochtends vroeg telkens zonder te betalen voor zo’n 50 euro aan brandstof.

De jonge vrouw gaf eerlijk toe dat ze vooraf bedacht om benzine te stelen. “Als ik een andere mogelijkheid zag, had ik het gedaan.” “De laatste keer dacht ik, ik moet wel terugkeren om te zeggen dat ik heb getankt zonder betalen.” Maar dat deed ze niet omdat ze naar eigen zeggen haar bankpas vergat.

Daar geloofden de rechter en de officier van justitie niets van, omdat ze zich in dat geval bij de kassa van het pompstation had kunnen melden. Zij oordeelden dat alle diefstallen waren bewezen, omdat bij het tanken de auto en de bestuurder duidelijk herkenbaar waren vastgelegd door een bewakingscamera.

Drukke baan
De vrouw heeft een drukke baan en hoopte dat ze er met een boete vanaf zou komen, maar daarvoor vond de rechter de zaak te ernstig. “Het is niet voor niets een straf, het moet voor u en de maatschappij duidelijk zijn dat dit niet kan” zei hij.

De rechter veroordeelde de vrouw tot een werkstraf van 80 uur, waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Hij was strenger dan de eis van de officier van justitie, omdat er een stevige stok achter de deur moet zijn. Als ze de komende twee jaar niet opnieuw in de fout gaat, hoeft ze het voorwaardelijke deel niet uit te voeren.

Geen rijbewijs
Daarmee is het voor de Nieuwegeinse nog niet klaar, want volgende week moet ze opnieuw voor de rechter verschijnen. Er staan namelijk nog drie zaken open voor rijden zonder rijbewijs. De auto, die op naam van haar vriend stond, is onlangs in beslaggenomen omdat zij er zonder rijbewijs in reed.

“Het is niet zo handig, dat weet ik. Ik ben er wel mee bezig, maar ik heb het nog niet“, zei ze luchtig. “Ik nam gewoon het risico, vooral om boodschappen te doen in de buurt.”

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Riks Ozinga

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren