Koken met PEN: ‘Lijsterbessen’

Leah Groeneweg en Tim Horneman van In Het Wilde Weg verzorgen een jaaropleiding eetbare wilde planten. Daarnaast organiseren zij bedrijfsuitjes, wildplukexcursies, kookworkshops, kanotochten en natuurbelevingstochten in het mooie Drenthe. Al enige tijd geven Leah en Tim ook invulling aan de rubriek ‘Koken met PEN.’ op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week: ‘Bietenspread met harig knopkruid.’

De lijsterbessen hangen alweer in dikke oranje trossen te wachten op de vogels die ze helpen hun zaden te verspreiden. Spreeuwen en lijsters lusten wel zo’n oranje besje, zeker in de winter als er weinig ander voedsel te vinden is.

Wij mens kunnen de lijsterbes niet rauw eten, maar wel gekookt. Het is een bittere maar veelzijdige bes, die je met appel kunt verwerken tot een heerlijk bitterzoete moes, chutney of gelei. Vries de lijsterbessen vóór gebruik een paar dagen in, dan worden ze beter van smaak.

Lijsterbesmoes met appel
Ingrediënten:
300 gram lijsterbessen, een paar dagen van tevoren ingevroren
3 appels

Bereiding:
– Pluk een aantal trossen lijsterbessen
– Maak ze schoon en vries ze in voor ongeveer drie dagen
– Als je ze na de vorst plukt heeft de natuur dit werk al gedaan, dan kun je ze gelijk verwerken
– Rits de lijsterbessen van de steeltjes, snij de appel in stukken en ontdoe ze van het klokkenhuis
– Kook de bessen en de appel ongeveer 10 minuten op een zacht vuurtje
– Roer de moes door een roerzeef en serveer het bijvoorbeeld bij een hartige quiche, gepofte kastanjes of gebakken groenten.

Appel-lijsterbeschutney
Ingrediënten:
400 gram lijsterbessen, een paar dagen van tevoren ingevroren
3 appels
2 rode uien
1 teen knoflook
80 gram rozijnen
1 scheut appelazijn
1 theelepel geraspte gember
1 theelepel kaneel
2 theelepels jeneverbessen
peper en zout

Bereiding:
– Rits de lijsterbessen van de steeltjes en kook ze een paar minuten in een laagje water
– Pureer tot moes door een roerzeef
– Snijd de appel in stukjes en verwijder de klokhuis. Pel en snipper de ui en knoflook
– Doe alle ingrediënten in een pan. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen
– De chutney is erg lekker bij hartige quiche of groentencurry.

Aandachtspunten bij het wildplukken: 

  1. Weet wat je doet en ben er zeker van dat je de goede plant hebt. Ook in jouw tuin kunnen giftige planten staan. 
  2. Pluk op een schone plek, ver van industrie, autoverkeer, bestrijdingsmiddelen en de populaire honden uitlaatplek van de buurt
  3. Pluk alleen veel voorkomende eetbare planten. Zeldzame en beschermde planten laat je staan
  4. Zorg voor wederkerigheid. Maak van je tuin een wilde tuin of laat een stukje verwilderen. Zaai of plant inheemse wilde planten die van nature in jouw omgeving voorkomen en die biologisch geteeld zijn. De bijen, vlinders en andere dieren zullen je dankbaar zijn

In Het Wilde Weg
Tim en Leah van In Het Wilde Weg organiseren onder andere themawandelingen eetbare wilde planten, natuurbelevingsactiviteiten en kanotochten in Drenthe en Groningen. Daarnaast verzorgen zij seizoenscursussen, een jaaropleiding eetbare wilde planten en een jaarprogramma Being Nature, waarbij verbinding met de natuur centraal staat.

Kijk voor meer informatie op hun website www.inhetwildeweg.nl.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk